Yhdysvaltain Tyynenmeren puoleisella rannikolla sijaitseva Kalifornia on väkiluvultaan maan suurin ja pinta-alaltaan kolmanneksi suurin osavaltio. Se on kasvanut melko nopeasti, sillä siitä tuli Yhdysvaltain osavaltio vasta vuonna 1850. Sitä ennen sen omistuksesta olivat kiistelleet Yhdysvallat ja Espanja, joskin siellä oli tuolloin jopa venäläisiä siirtokuntia. Sen väkiluku lähti nopeaan nousuun sen jälkeen, kun sieltä löydettiin suuria kultaesiintymiä. Tänä päivänä Kalifornian väkiluku on ylittänyt jo 40 miljoonan rajapyykin ja kasvu jatkuu edelleen.
Kalifornia on itse asiassa kuin koko Yhdysvallat pienoiskoossa. Sieltä löytyy lähes kaikkea: meri ja vuoria, autiomaita, suuren mittakaavan maataloutta, kulttuuria, öljyä ja kaasua sekä nykyaikaista teknologiaa. Vuonna 1848 alkaneen kultakuumeen ja maan rannikkoja yhdistävän rautatien rakentamista seurasi laajojen alueiden ottaminen maatalouden käyttöön. Vuonna 1890 osavaltion väkiluku oli ylittänyt miljoonan rajan, 1950-luvun alussa 10 miljoonan rajan ja vuonna 1970 kalifornialaisia oli 20 miljoonaa. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen Los Angelesin alueelle Hollywoodiin syntyi globaalin viihdeteollisuuden keskus, ja viimeisten vuosikymmenten aikana on varsinkin San Franciscon alueelle Piilaaksoon noussut maailman merkittävin modernin teknologian keskus.
Kalifornian taloudellinen, väestöllinen ja maantieteellinen kirjo näkyy myös osavaltion ruokakulttuurissa. Varsinkin aasialainen vaikutus on ollut siellä suuri. San Franciscon keskustassa sijaitseva Chinatown on maailmankuulu ja myös korealaisen ja japanilaisen keittiön vaikutus on Kaliforniassa suuri. San Franciscon koillispuolella sijaitseva Napa Valley puolestaan on Yhdysvaltain tärkein viinialue, jonka historiassa myös suomalaisella yrittäjyydellä ja osaamisella on ollut oma osuutensa. Helsingissä syntynyt merikapteeni Gustav Nybom (amerikkalaisittain Gustave Niebaum) perusti sinne 1880-luvulla viinitilan, josta tuli maailmankuulu ja joka monien vaiheiden jälkeen siirtyi 1970-luvulla kuuluisan elokuvaohjaan Francis Ford Coppolan omistukseen. On kaiken kaikkiaan perusteltua sanoa, että Kalifornia on merkittävällä tavalla edesauttanut monien ruokainnovaatioiden syntymistä, tuotteistamista ja yleismaailmallistumista.
MANSIKKA-AVOKADOSALAATTI (Strawberry-Avocado Salad)
Yhdysvaltain länsirannikon ruokalajeille on tyypillistä rohkea halu tehdä kokeita erilaisilla makuyhdistelmillä. Länsirannikon keittiölle on ominaista myös terveellisten ja vähärasvaisten ainesosien arvostaminen. Nämä periaatteet näkyvät hyvin oheisessa salaatissa, joka toimii erityisen hyvin välisalaattina kahden tukevamman ruokalajin välissä. Se onnistuu hyvin myös pakastetuista mansikoista mutta erityisen hyvää se on tuoreista valmistettuna.
2 kypsää avokadoa
1 pussi (65 g) salaattipinaattia
0,5 l tuoreita mansikoita
2 rkl juoksevaa hunajaa
1 tl sinappia
1 dl kylmäpuristettua oliiviöljyä
3 kpl murskattuja valkosipulinkynsiä
½ tl suolaa
mustapippuria myllystä
Kuori ja viipaloi avokadot. Jaa mansikat kahteen osaan, joista puolet viipaloidaan ja puolet soseutetaan.
Lisää soseutettujen mansikoiden joukkoon 1 tl sinappia, oliiviöljy, juokseva hunaja, suola, rouhittu mustapippuri ja murskatut valkosipulin kynnet. Sekoita ainekset huolellisesti keskenään.
Nostele tarjoiluastiaan viipaloidut avokadot, salaattipinaatti ja mansikanpalat ja kaada kastike niiden päälle. Anna salaatin hetken aikaa vetäytyä jääkaapissa ennen tarjoilua.
KARJATILALLISEN MUNAT (Huevos Rancheros)
Karjatilallisen munat on yksi oiva tapa valmistaa ravitseva ja hyvänmakuinen kalifornialaistyylinen aamiainen, jonka tosin sanotaan olevan lähtöisin etelämpää meksikolaisilta maatiloilta. Olen nauttinut sitä ensimmäisen kerran eräänä kauniina ja lämpimänä aamuna lähellä Santa Barbaran satamaa sijainneessa pienessä ravintolassa kahvin ja tuoreiden hedelmien kera. Sen valmistaminen onnistuu hyvin myös täällä Suomessa. Oheinen ohje on tarkoitettu neljälle ruokailijalle.
1 viipaloitu keltasipuli
1 kuutioitu punainen paprika
½ kg kuutioituja luumutomaatteja (tai purkillinen säilöttyjä tomaatteja)
2 valkosipulinkynttä
1 vihreä keskitulinen chili
1 rkl voita tai öljyä
1 tl sokeria
½ tl suolaa
1 rkl sitruunamehua
4 kanamunaa
1 dl hienonnettua tuoretta korianteria
1 dl juustoraastetta (Cheddar)
Viipaloi sipuli, kuutioi paprika ja tomaatit. Viipaloi valkosipulinkynnet ja chili. Ruskista sipuli ja paprika pannussa ja lisää tomaatit, valkosipuli, chili sekä sokeri ja suola.
Hauduta miedolla lämmöllä 5 minuuttia, ja lisää sitruunanmehu. Tarkista suolan maku. Lisää joukkoon korianteri.
Paina pannussa olevaan seokseen neljä kuoppaa, riko kananmunat kuoppiin ja kypsytä kannen alla muutama minuutti, kunnes valkuainen kypsyy ja keltuainen on edelleen juoksevaa.
Nautitaan joko sellaisenaan tai lämpimien tortillojen päälle levitettyinä. Seoksen päälle voidaan haluttaessa levittää hieman juustoraastetta (esim. cheddaria).
PAISTETTU TAI GRILLATTU TONNIKALAPIHVI (Grilled Tuna)
Tuore tonnikala on ehdottomasti luonnonkalojen aatelia. Sitä kalastetaan runsaasti Tyynestä Valtamerestä, mutta sitä löytyy hyvin varustetuilta kalatiskeiltä myös meillä Suomessa. Tuore tonnikala kuuluu myös välimerelliseen keittiöön. Sitä on meillä saatavilla valmiina fileinä, joten kotona sen leikkaaminen noin sentin paksuisiksi pihveiksi on helppoa.
tonnikalapihvejä (1 pihvi/ruokailija)
suolaa
mustapippuria
sitruunamehua
Mausta tonnikalapihvit suolalla ja pyöritä pihvien ulkoreunat jauhetussa mustapippurissa.
Kuumenna paistinpannu, lisää öljy tai voi ja paista pihvit molemmin puolin niin että ne ovat pinnaltaan ruskistuneet mutta jäävät sisältä punaiseksi.
Valele pihvejä paistamisen aikana pannussa olevalla rasvalla.
Kaada pihvien päälle paistamisen lopuksi pieni tilkka vastapuristettua sitruunamehua.
Nosta pihvit lautaselle ja nauti ne esimerkiksi suolavedessä nopeasti kiehautettujen kausivihannesten sekä vihersalaatin kanssa.
Ruokajuomaksi sopii erityisen hyvin Napa Valleyn punaviini (Cabernet Sauvignon) tai valkoviini (Chardonnay).
***
Ruokalajien valinnasta, reseptiikasta ja niihin liittyvistä historiallisista taustoista vastaava Jyrki Iivonen on Tampereella asuva eläkkeellä oleva puolustusministeriön entinen viestintäjohtaja. Hän on työskennellyt lisäksi Suomen suurlähetystössä Washingtonissa, Ulkopoliittisessa instituutissa erikoistutkijana sekä erilaisissa opetus- ja tutkimustehtävissä Tampereen yliopistossa. Ruoka ja ruokakulttuurit ovat erityisen lähellä hänen sydäntään.
Suomen suurlähetystössä Washingtonissa 1990-luvulla työskennellyt Kim Palhus on tarkistanut ja koevalmistanut kaikki ohjeet, jotta ne toimisivat mahdollisimman moitteettomasti. Hän on gastronomian seikkailija, joka on marinoitunut monessa maailman keittiön mausteessa. Hän kiertää edelleen maailmaa saadakseen uusia vaikutteita eri maiden ruokakulttuureista ja ruokatrendeistä. Hän on myös vankkumaton suomalaisen ruoan ja raaka-aineiden puolestapuhuja.
Ruokakuvat on kuvannut valokuvaaja Sampsa Pärnänen.