Jos minun pitäisi nimetä Yhdysvalloista yksi alue, jonka antimia arvostan yli kaiken, olisi vastauksen antaminen varsin helppo tehtävä. Tuo alue on Mississipin suistossa sijaitseva Louisiana ja siellä tarkemmin New Orleansin kaupunki. Kun kävelee pitkin sen pääkatua Bourbon Streetiä, avautuu molemmin puolin yksi toisensa jälkeen houkuttelevia ravintoloita, joissa tarjoillaan mitä parhaimpia paikallisia herkkuja.
Minua miellytti Yhdysvalloissa asuessani erityisesti siellä ja muualla useita ravintoloita omistanut, usein televisiossa esiintynyt ja lukuisia keittokirjoja kirjoittanut Paul Proudhomme (1940–2015), legendaarisen K-Paul’s ravintolan perustaja. Myös oheiset ohjeet ovat syntyneet hänen kirjojensa innoittamina.
Aluksi kuitenkin muutama sana historiasta. Louisianalainen keittiö voidaan periaatteessa jakaa kahteen osaan. Kreoli-ruoassa maistuvat erityisesti erilaiset karibialaiset vaikutteet yhdistettynä paikallisiin makuihin. Cajun-ruoka sen sijaan on juuriltaan ranskalaista, sen ovat tuoneet kaupunkiin Kanadan itäosista (Acadiasta) 1700-luvun puolivälissä muuttaneet uskonnollista vainoa Euroopasta aikoinaan paenneet ranskalaiset siirtolaiset. Heidän ruokalajeissaan on ranskalaiseen perimään yhdistetty erilaisia ranskalaisia, espanjalaisia ja afrikkalaisia vaikutteita. Cajun-ruoka perustuu vahvasti paikallisiin raaka-aineisiin ja sen valmistus on suhteellisen vaivatonta.
Ensi kuussa esittelen tarkemmin toista louisianalaisen keittiön päälajia, kreoli-ruokaa. Näillä kahdella ruokatyypillä on sinänsä paljon yhteistä. Niiden eroksi on joskus mainittu se, että kun cajun-perhe ruokkii yhdellä kanalla kolme perhettä, kreoli-perhe ruokkii kolmella kanalla yhden perheen. En ole toki varma, pitääkö tällainen väite paikkansa. Olennaista kuitenkin on, että molemmissa louisianalaisissa keittiöissä loihditaan esiin uskomattomia annoksia.
Cajun-ruoan sanotaan koostuvan kolmesta eri osasta, puhutaan ns. kolmen kattilan menetelmästä. Yhdessä kattilassa valmistetaan pääruoka, joka yleensä tehdään joko lihasta tai erilaisista merenelävistä, joita Mississippi ja Meksikon lahti tarjoavat runsaasti. Myös erilaisia maustettuja paikallisia makkaroita (andouille) käytetään runsaasti. Toinen osa koostuu yleensä riisistä ja kolmas osa erilaisista vihanneksista, erityisesti paprikasta, sipulista ja selleristä sekä yrteistä. Ruoat maustetaan usein chili-pohjaisilla kastikkeilla, joista Tabasco on tunnettu jo kauan myös meillä Suomessa.
Louisianalaiset ravintolat ovat yrittäneet muutaman kerran löytää sijansa myös Suomesta, mutta varsin vaatimattomalla menestyksellä. Yhdysvalloissa niitä kuitenkin löytyy eri puolilta maata. Siksi joudumme toistaiseksi tyytymään omaan keittiöön.
GUMBO
Sampsa Pärmänen
Gumbo on jambalayan ohella tunnetuimpia louisianalaisen keittiön aikaansaannoksia. Näillä kahdella ruokalajilla onkin paljon yhteistä. Molemmissa yhdistetään merellisiä aineksia erilaisiin lihoihin ja vihanneksiin. Myös maustemaailma on perinteisen louisianalainen. Gumboa pidetään cajun-keittiön perusruokana. Sen ohjeisiin on syytä suhtautua varsin joustavasti; kanan ja paikallisen maustetun makkaran lisäksi siinä voidaan käyttää esimerkiksi katkarapuja, jokirapua ja mustekalaa.
1 paloiteltu broileri
suolaa
valkosipulijauhetta
cayennepippuria
1 iso tai 2 keskikokoista sipulia pieniksi paloiteltuina
1 paprika pieneksi paloiteltuna
2 sellerinvartta paloiteltuna
3 dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
½ valkosipulijauhetta
cayennepippuria
1 l kanalientä
kasvisöljyä
300 gr. mausteista makkara (chorizo)
1 tl murskattua valkosipulia
- Paloiteltuun broileriin sekoitetaan huolellisesti suola, valkosipulijauhe ja cayennepippuri niin, että palat käsitellään joka puolelta. Annetaan maustua huoneenlämmössä puolen tunnin ajan.
- Sekoitetaan keskenään sipuli, paprika ja selleri ja laitetaan sivuun. Yhdistetään osa jauhoista, suola, valkosipulijauhe ja cayennepippuri muovipussissa. Lisätään kananpalat ja ravistetaan niin että seos tarttuu hyvin paloihin. Laitetaan sivuun noin 1 dl jauhoista.
- Paistetaan kananpaloja pannussa kovalla lämmöllä (200 astetta) niin että ne ruskistuvat molemmilta puolilta, ja liha kypsyy (5–10 minuuttia). Laitetaan palat valumaan keittiöpaperin päälle.
- Jätetään loppu rasva pannuun ja sekoitetaan siihen jäljellä olevat jauhot. Ruskistetaan jauhoja koko ajan sekoittaen 3–4 minuutin ajan, kunnes seos on muuttunut melko tummaksi. Otetaan näin valmistunut kastike eli roux pois levyltä ja lisätään sen joukkoon välittömästi aikaisemmin käsitellyt vihannekset.
- Laitetaan seos takaisin pannulle ja annetaan porista, kunnes vihannekset ovat kypsät (noin 5 min.).
- Laitetaan levylle suuri paistinpannu tai rautapata. Kaadetaan siihen kanaliemi ja lisätään siihen koko ajan sekoittaen pienissä erissä kastikevihannesseos.
- Alennetaan lämpötilaa ja annetaan seoksen hautua. Lisätään mukaan paloiteltu makkara ja murskattu valkosipuli. Sekoitetaan aina välillä ja jatketaan kypsennystä noin 45 minuutin ajan.
- Jäähtyneistä kanapaloista poistetaan luut ja liha paloitellaan. Lisätään palat seokseen kypsentymisen aikana ja tarkistetaan vielä suolan ja pippurin määrä. Paikalliset suurustavat ruoan yleensä joko okran avulla tai käyttävät sassafras-puun lehdistä valmistettua jauhoa, jota kutsutaan nimellä gumbofilee.
- Gumbo nautitaan välittömästi kuumana keitetyn riisin kanssa. Lisukkeena voi olla esimerkiksi perunasalaattia.
MAISSILEIPÄ CHILILLÄ (Cornbread with Chili)
Myös maissileipä kuuluu olennaisena osana louisianalaiseen keittiöön. Sen erilaisia versioita valmistetaan kautta maan. Sitä valmistivat intiaanit jo ennen eurooppalaisten tuloa 500 vuotta sitten, olihan maissi intiaanien tärkein viljelykasvi, jota käytettiin moniin eri tarkoituksiin. Maissileipä oli varsinkin köyhemmille amerikkalaisille vuosisatojen ajan vaihtoehto hinnaltaan kalliimmalle vehnälle. Maissileipäohjeet ovat kulkeneet sukupolvelta toiselle eikä siitä ole yhtä ainoaa oikeaa ohjetta.
1,2 dl voita
1,5 dl sokeria
2 munaa
2,5 dl piimää tai maitoa
½ tl soodaa
2,5 dl maissijauhoja
2,5 dl vehnäjauhoja
hyppysellinen suolaa
hienonnettuja tuoreita jalopenoja tai muita chilipippureita maun mukaan (voidaan jättää myös pois, mutta silloin menetetään maussa)
- Lämmitetään uuni 180 asteeseen ja voidellaan pyöreä tai nelikulmainen vuoka.
- Sulatetaan voi ja lisätään sokeri. Vatkataan joukkoon munat. Yhdistetään sooda piimään tai maitoon ja sekoitetaan se voin ja sokerin kanssa.
- Lisätään joukkoon maissijauho, vehnäjauho ja suola. Lopuksi lisätään joukkoon silputtua jalopenoa tai joku muu chili. Sekoitetaan taikina niin että se jää hieman rakeiseksi. Maissileipätaikinaan voi halutessaan sekoittaa myös erilaisia tuoreita yrttejä (esim. timjami ja rosmariini sopivat hyvin) sekä pieniä pekonin paloja.
- Paistetaan uunissa kypsäksi, noin 30–40 minuutin ajan. Nautitaan sellaisenaan tai voin kanssa lihan, kalan ja kasvisten kera. Erityisen hyvin maissileipä maistuu gumbon kanssa.
***
Ruokalajien valinnasta, reseptiikasta ja niihin liittyvistä historiallisista taustoista vastaava Jyrki Iivonen on Tampereella asuva eläkkeellä oleva puolustusministeriön entinen viestintäjohtaja. Hän on työskennellyt lisäksi Suomen suurlähetystössä Washingtonissa, Ulkopoliittisessa instituutissa erikoistutkijana sekä erilaisissa opetus- ja tutkimustehtävissä Tampereen yliopistossa. Ruoka ja ruokakulttuurit ovat erityisen lähellä hänen sydäntään.
Suomen suurlähetystössä Washingtonissa 1990-luvulla työskennellyt Kim Palhus on tarkistanut ja koevalmistanut kaikki ohjeet, jotta ne toimisivat mahdollisimman moitteettomasti. Hän on gastronomian seikkailija, joka on marinoitunut monessa maailman keittiön mausteessa. Hän kiertää edelleen maailmaa saadakseen uusia vaikutteita eri maiden ruokakulttuureista ja ruokatrendeistä. Hän on myös vankkumaton suomalaisen ruoan ja raaka-aineiden puolestapuhuja.
Ruokakuvat on kuvannut valokuvaaja Sampsa Pärnänen.