Yhdysvaltoja kutsutaan perustellusti kansojen sulatusuuniksi. Kymmenet miljoonat ihmiset ovat muuttaneet sinne aikojen saatossa parempaa tulevaisuutta etsien ja vainoa paeten. Nämä ihmiset ovat tuoneet tullessaan oman kielensä ja tapansa, kansalliset erikoispiirteensä, uskonnolliset vakaumuksensa ja myös keittotaitonsa. Se, mitä tänä päivänä kutsutaan Yhdysvaltain kansakunnaksi, on tulosta pitkästä sulautumisprosessista, jonka aikana erilaisuudesta on kasvanut uusi kansallinen yhtenäisyys.
Ruoka on jokaisen ihmisen yksi perustarpeista. Tämän päivän maailmassa ruoka sekä yhdistää ihmisiä että jakaa heidät erilaisiin ryhmiin. Tämä näkyy erittäin hyvin Yhdysvaltain tapauksessa. Maailmalla suhtaudutaan usein hieman huvittuneesti käsitteeseen ”amerikkalainen keittiöön”. Monet siitä puhuvat kaventavat sen muutamaksi perusruoaksi, joihin suhtaudutaan kriittisesti ja puhutaan jopa roskaruoasta. Todellisuudessa amerikkalainen keittiö on kuitenkin hyvin monipuolinen ja monella tapaa jännittävä ilmiö.
Lisäksi amerikkalaiset ovat olleet poikkeuksellisen taitavia amerikkalaisen keittiön yleismaailmallisessa tuotteistamisessa. Monet muualla syntyneet ruokailmiöt on otettu laajaan käyttöön Pohjois-Amerikassa ja levitetty sieltä muihin maihin. Sellaiset kaikkien tuntemat tuotteet kuin hampurilaiset, pizza, bagelit ja jopa sushi ovat syntyneet jossain aivan muualla, mutta Yhdysvalloissa ne on muutettu globaaleiksi ilmiöiksi, myös meidän suomalaisten nautittaviksi.
Alueellinen variaatio suurta
Yhdysvallat on pinta-alaltaan yksi maailman suurimmista maista, siksi ruokalajien alueellinen variaatio on siellä poikkeuksellisen suuri. Itärannikolla syötävä ruoka on erilaista kuin länsirannikolla syötävä. Meksikon rajan läheisyydessä syötävä ruoka on saanut vaikutteita Meksikosta ja Louisianassa ruokalajeissa näkyy rikkaana pohjoisen kautta sinne levinneen ranskalaisen ruokakulttuurin vaikutus yhtäältä ja karibialainen keittiö toisaalta. Appalakkien vuoriston ruoka on hyvin rustiikkista, kun taas etelävaltioissa näkyy paljon afrikkalaisia vaikutteita.
Little Italyt, China Townit ja Korea Townit sekä muut alueelliset erikoisuudet ovat osa amerikkalaista arkipäivää. Myös amerikansuomalaisilla on Yhdysvalloissa omat kulinaristiset herkkunsa. Erilaisten ruokalajien syntymiseen vaikuttavat toisin sanoen monet kulttuurilliset, ilmastolliset, maantieteelliset, historialliset ja yhteiskunnalliset seikat.
Makumatka SAM Magazinen lukijoille
Esittelen jatkossa SAM Magazinen lukijoille kuukausittain pari kolme ruokalajia, joilla kaikilla on oma historiallinen ja sosioekonominen taustansa. Tarkoituksenani on tehdä selväksi, että yhdysvaltalainen keittiö on todella mielenkiintoinen ja samalla poikkeuksellisen monipuolinen. Sen eri ruokalajit ovat toisaalta sellaisia, että niiden valmistaminen onnistuu hyvin myös suomalaisilla välineillä ja raaka-aineilla. Siksi esittelyn ulkopuolelle tullaan jättämään sellaiset sinänsä mielenkiintoiset ruokalajit (hummerit, osterit, biisonit, trooppiset kalat), joita ei täällä Suomessa ole saatavilla.
Ruokalajien esittelyn taustalla on ollut selkeä kahden vuosikymmeniä toisensa tunteneen henkilön välinen työnjako. Suomen suurlähetystössä Washingtonissa 1990-luvulla työskennellyt Kim Palhus on tarkistanut ja koevalmistanut kaikki ohjeet, jotta ne toimisivat mahdollisimman moitteettomasti. Itse taas olen vastannut eri ruokalajien valinnasta ja reseptiikasta sekä niihin liittyvistä historiallisista ja muista taustoista. Toivon, että tuloksena on kokonaisuus, joka antaa maistuvan näkökulman amerikkalaiseen keittiöön.
***
Jyrki Iivonen on Tampereella asuva eläkkeellä oleva puolustusministeriön entinen viestintäjohtaja. Hän on työskennellyt lisäksi Suomen suurlähetystössä Washingtonissa, Ulkopoliittisessa instituutissa erikoistutkijana sekä erilaisissa opetus- ja tutkimustehtävissä Tampereen yliopistossa. Ruoka ja ruokakulttuurit ovat erityisen lähellä hänen sydäntään.
Kim Palhus on gastronomian seikkailija, joka on marinoitunut monessa maailman keittiön mausteessa. Hän kiertää edelleen maailmaa saadakseen uusia vaikutteita eri maiden ruokakulttuureista ja ruokatrendeistä. Hän on myös vankkumaton suomalaisen ruoan ja raaka-aineiden puolestapuhuja.