SAM apurahasäätiö ja The Finnish American Studies Association (FASA) kannustavat ja tukevat suomalaisten jatko-opiskelijoiden Yhdysvaltojen tutkimukseen liittyviä konferenssiosallistumisia Euroopassa ja Yhdysvalloissa.
Apuraha on tarkoitettu konferenssin yleiskulujen kattamiseen, kuten osallistumismaksu, lento- ja majoituskulut. Vuosittain jaetaan kolme konferenssiapurahaa, joiden summa vaihtelee 300-500 €. Vuoden 2023 hakuaika päättyy 15.1.2023, lisätietoja SAM apurahasäätiön nettisivuilla.
Konferenssiapurahan ensimmäinen saaja oli Anni Calcara vuonna 2022. Hän osallistui apurahalla Helsingin yliopiston Pohjois-Amerikan tutkimuksen Maple Leaf & Eagle-konferenssiin toukokuussa 2022. Maple Leaf & Eagle tuo yhteen nimensä mukaan Pohjois-Amerikan tutkijoita, jotka ovat taustaltaan esimerkiksi historian, kulttuurin, kirjallisuuden, tai vaikkapa uskonnontutkijoita. Kaikkia yhdistää kiinnostus pohjoisamerikkalaista yhteiskuntaa kohtaan.
Anni Calcara aloitti tohtoriopintonsa Itä-Suomen yliopiston Sosiaalisten ja Kulttuuristen kohtaamisten –tohtoriohjelmassa tammikuussa 2019. Hänen tohtorintutkimus keskittyy yhdysvaltalaiseen uskonnolliseen populaarikulttuuriin ja kirjallisuuteen. Tällä hetkellä Calcara työskentelee Itä-Suomen yliopistossa englannin kielen ja kulttuurin yliopisto-opettajana.
Anni Calcara, miksi Yhdysvaltain tutkimus on mielestäsi tärkeää nykyajan maailmassa?
- Yhdysvaltojen vaikutus sen rajojen ulkopuolella on merkittävä. Tällä en tarkoita ainoastaan Yhdysvaltain fyysistä läsnäoloa esimerkiksi Lähi-Idässä tai Euroopassa, mutta myös maan kulttuurin ja esimerkiksi sen poliittisen ilmapiirin vaikutus näkyvät myös Suomessa.
Esimerkkinä voin mainita minua tällä hetkellä tutkijana kiinnostavat salaliittoteoriat. Yleisellä tasolla on mielenkiintoista, että Yhdysvalloissa syntyvät salaliittoteoriat leviävät myös Suomeen. Tästä voimme ottaa esimerkiksi pinnalla olevan sosiaalisessa mediassa syntynyt QAnon-liike, jolla on myös Suomessa omat seuraajansa.
Mitä se tarjoaa yhteiskunnalliseen keskusteluun?
- Yhdysvaltain tutkimus tarjoaa uusia ja erilaisia näkökulmia Yhdysvaltoihin, joiden kautta esimerkiksi maan sisäisiä tapahtumia voi olla helpompi ymmärtää. Tutkijat voivat tarjota kulttuurisen – tai vaikkapa historiallisen kontekstin, josta ”tavallinen kansalainen” ei ole välttämättä tietoinen. Esimerkiksi Yhdysvaltain viimeisten presidentinvaalien aikaan (2020) useat tutkijat, kuten Turun yliopiston John Morton - keskuksen johtaja Benita Heiskanen tarjosi omaa asiantuntemustaan vaaleihin liittyvien tapahtumien tulkinnassa
Mitkä ovat suurimmat nuoren tutkijan haasteet?
- Nuoremman tutkijan haasteet liittyvät usein rahaan. Rahoituksen saaminen pidemmällä aikajänteellä on usein haastavaa, jopa mahdotonta. Nuoremman tutkijan rooli taloudellisesti on hyvin epävarmaa. Nimike ”nuorempi tutkija” voi olla tietyllä tavalla hämäävä; se ei välttämättä heijasta tutkijan ikää tai kokemusta tutkimuksen parissa.
- Lähestyn 35 vuoden ikää, minkä puolesta en koe itseäni ”nuoreksi”. Tosin aloitin tohtoriopintoni tammikuussa 2019, minkä puolesta olen edelleen urani alkukuopissa. Useat ikätoverini, jotka eivät työskentele akateemisina tutkijoina, ovat luoneet itselleen uraa ja omaavat verrattain vakaan talouden, kun taas itse elän tutkimusrahoituksesta tai määräaikaisesta työsopimuksesta toiseen.
Koen oman tilanteeni kuitenkin tutkijana talouden kannalta hyväksi; olen saanut tutkimukseeni rahoitusta usealta eri taholta sekä minulle on tarjoutunut tilaisuuksia toimia yliopisto-opettajan sijaisena.[1] Taloudellisen epävarmuuden kanssa oppii elämään ja sen välillä myös unohtaa tutkimuksen teon tai opetuksen tiimellyksessä. Toki tästä on hyvä olla tietoinen, jos harkitsee uraa akateemisena tutkijana.
Osallistuit konferenssiapurahalla Helsingin yliopiston Pohjois-Amerikan tutkimuksen Maple Leaf & Eagle-konferenssiin toukokuussa 2022. Mikä oli konferenssin parasta antia?
- Maple Leaf & Eagle (MLE) -konferenssi oli minulle lajissaan ensimmäinen. Esittelin konferenssissa väitöskirjatyöni osaa. Tuleva väitöskirjani on artikkelipohjainen väitöskirja, mikä tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että väitöskirjani tulee koostumaan neljästä eri artikkelista sekä johdanto- ja päätösluvusta.
- Minun tulee julkaista väitöskirjani artikkelit etukäteen akateemisissa journaaleissa. Maple Leaf & Eagle - konferenssissa esittelin yhtä väitöskirjani tulevaa artikkelia, joka käsittelee salaliittoteorioiden roolia tutkimassani yhdysvaltalaisessa evankelikaliskristillisessä Left Behind - kirjasarjassa. Sarjaa on julkaistu myös Suomessa ja suomeksi nimikkeellä Viimeisten päivien vaellus.
Sarjassa seurataan Raamatussa kuvailtuja maailmanlopun tapahtumia ja pienen ihmisryhmän selviytymistä niiden keskellä. Salaliitoilla on kirjasarjassa merkittävä rooli, joka toki heijastuu Yhdysvaltain yhteiskunnallisessa nykyhetkessä näkyvästi, mikä tekee aiheesta mielestäni erittäin mielenkiintoisen ja ajankohtaisen. Esittelemäni artikkeli ei ole vielä valmis julkaistavaksi ja konferenssi tarjosikin minulle tilaisuuden saada tekemästäni tutkimuksesta palautetta. Sain myös useita vinkkejä mielenkiintoisista lähteistä ja mahdollisista suunnista, joihin tutkimus voisi laajentua.
- Konferenssissa parasta oli muiden tutkijoiden kohtaaminen - niin uusien ihmisten tapaaminen kuin myös pitkän koronan pakottaman eristäytymisen jälkeen tuttujen kasvojen näkeminen ”livenä”. Konferensseissa tapaa tutkijoita monilta eri aloilta ja mielestäni on mielenkiintoista huomata, kuinka eri aloilla toimivat tutkijat ovat lähestyneet samankaltaisia tutkimusaiheita.
Myös intensiivinen keskittyminen tutkimukseen muutaman päivän ajan on mielestäni aina ihanaa. Olen pienen lapsen äiti, joten minulla on arjessa oltava tarkat rajat työn ja vapaa-ajan välillä. Konferenssissa voin muutaman päivän ajan keskeytyksettä ajatella ainoastaan tutkimukseen liittyviä kysymyksiä.
Entä mihin konferenssiin haluaisit osallistua seuraavaksi?
- Seuraava akateeminen tapahtuma on FASA:n (Finnish American Studies Association) tuleva seminaari alkuvuodesta 2023. Seminaari on suunnattu jatko-opiskelijoille ja toivon, että pääsisin osallistumaan myös tähän ”livenä”, kuten Maple Leaf & Eagle – konferenssiin, sanoo Anni Calcara.
***
[1] Anni Calcaran tutkimusta ovat rahoittaneet Suomalainen Konkordia-liitto ja Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Karjalan rahasto. Tällä hetkellä hän työskentelee englannin kielen ja kulttuurin yliopisto-opettajana Itä-Suomen yliopistossa. Calcara on aikaisemmin tehnyt englannin kielen ja kulttuurin yliopisto-opettajan sijaisuuden v. 2019–2020.