Cleveland Council on World Affairs
Kansalaisdiplomatia tarkoittaa sitä, että tavalliset kansalaiset osallistuvat kansainvälisten suhteiden muokkaamiseen – yksi kättely, kahvittelu tai keskustelu kerrallaan.
Meistä jokainen on osa kansalaisdiplomatiaa: osallistumme globaalin yhteisön rakentamiseen keskustelemalla ja toimimalla muiden kanssa. Jokainen meistä on kansalaisdiplomaatti, jonka sanomiset ja tekemiset vaikuttavat kansainvälisten suhteiden luomiseen.
Maailma on monimutkainen ja epävakaa, mutta kansalaisdiplomatiaa vahvistamalla voimme luoda yhteyksiä kulttuurien välille ja siten edistää rauhanomaista ja positiivista kanssakäymistä yli rajojen.
Kansainvälisyys kuuluu kaikille
Miksi kansalaisdiplomatia sitten on niin tärkeää? “World Affairs are Your Affairs”, eli kansainväliset suhteet kuuluvat kaikille. Kansalaisdiplomatia demokratisoi ulkopolitiikkaa ja kansainvälisia suhteita. Ei tarvitse olla suurlähettiläs tai ulkoministeri, vaan jokainen voi osallistua kansalaisdiplomatiaan edustamalla omaa kotimaataan.
Yhdysvalloissa ulkoministeriö on tukenut kansalaisdiplomatiaa jo ainakin 1940-luvulta lähtien. Oma järjestöni, Cleveland Council on World Affairs, ja Suomessa vaikkapa SAM ovat mukana edistämässä kansalaisdiplomatiaa Suomen ja Yhdysvaltojen välillä.
5 vinkkiä miten sinustakin voi tulla kansalaisdiplomaatti
1) Pakkaa matkalaukku
Mikään ei korvaa varsinaisia ulkomailla koettuja hetkiä, uuden kulttuurin kokemista jokapäiväisissä tilanteissa. Kansalaisdiplomaatit edustavat omaa kotimaataan, kun he jakavat kokemuksia ja luovat muistoja yhdessä eri kulttuureista tulevien kanssa.
2) Kahvittele ja keskustele
Monikulttuurisia kokemuksia voi luoda myös kotimaassa. Vaikka kaikki eivät voi matkustaa ulkomaille, voi maailman tuoda myös kotiin. Etsi mahdollisuuksia tavata eri kulttuureista kotoisin olevia naapureita tai kollegoita, osallistu erilaisiin tapahtumiin, tai toimi isäntäperheenä vaihto-oppilaalle. Pullakahvien äärellä kotikaupungissa voi harjoittaa kansalaisdiplomatiaa ihan yhtä hyvin kuin toisella puolella maailmaakin.
3) Seuraa uutisia
Seuraa mitä muualla maailmassa tapahtuu. Valtioiden välisiin suhteisiin vaikuttavat poliittiset trendit, kauppasuhteet, kulttuuri ja taide, ja ihmisten liikkeet turismista maahanmuuttoon. On hyvä tietää, mitä maailmalla tapahtuu, jotta voi huomaavaisesti keskustella asioista, oppia toisilta ja vaihtaa mielipiteitä sekä osaamista toisesta kulttuurista tulevan kanssa. Samalla oma perspektiivi laajenee.
4) Kartuta omaa osaamista
Kansainvälisyys ei ole vain ulkoministeriön tai monikansallisten yritysten yksityisomaisuutta. Jokaisella alalla on kansainvälisyyttä. Omaa kansainvälistä osaamista ja globaalia johtajuutta voi vahvistaa osallistumalla vaikkapa monikulttuurisen osaamisen tai kansainvälisen johtamisen kehitysohjelmiin. CCWA ja SAM tekevät yhteistyötä kansainvälisen osaamisen kartuttamisessa tänä syksynä – tulethan mukaan kehittamään omaa kv-johtajuuttasi ja -osaamistasi meidän kanssamme! Lisätietoja lokakuussa 2022 alkavasta American Leadership & Innovation-koulutuksesta löydät SAM:n nettisivuilta.
5) Kansainvälisyyskasvatusta pienestä pitäen
Nuoret ovat tulevaisuuden johtajia, mielipidemuokkaajia, valmentajia ja visionäärejä. On tärkeää ottaa kansainvälisyyskasvatus vahvasti mukaan jo kouluissa niin, että kaikilla lapsilla ja nuorilla on mahdollisuus tutustua muihin kulttuureihin, maailmanpolitiikkaan ja globaaleihin uhkiin ja mahdollisuuksiin. Nuoret oppivat kokemusten kautta, joten luodaan kansainvälisiä oppikokemuksia kokemuksellisten projektien kautta: lukiolaiset osallistuvat diplomatia-simulaatioon ja yläluokkalaiset pohtivat maailman pakolaiskysymyksiä pakolaisleirin suunnittelun puitteissa.
***
Jenni Carney työskentelee Cleveland Council on World Affairs -järjestössä. CCWA edistää kansainvälistymistä ja tietoisuutta ulkopolitiikasta, kansainvälisistä asioista ja muista kulttuureista Clevelandin alueella Ohiossa, Erie-järven rannalla. CCWA edistää kansalaisdiplomatiaa välittämällä kansainvälisiä vaihto-ohjelmia ja edistämällä kansainvälisyyskasvatusta.