Maailman ensimmäiset kansallispuistot ja luonnonsuojelualueet perustettiin 1800-luvun lopulla Yhdysvalloissa. Ensimmäisenä perustettiin Yellowstonen kansallispuisto vuonna 1872 ja sitä seurasi Yosemiten kansallispuisto Kaliforniassa vuonna 1890.
Yosemite oli tosin julistettu suojelualueeksi (yosemite land grant) jo aiemmin. Nykyään Yhdysvalloissa on useita satoja sekä historiallisia että luonnonhistoriallisia kansallispuistoja (national park), kansallisia monumentteja (national monument), historiallisia kohteita (national historic site), erämaa-alueita (wilderness area) ja kansallisia riistansuojelualueita (national wildlife refuge) puhumattakaan osavaltioiden omista suojelualueista tai erityiskohteista. Esimerkkinä jälkimmäisestä Chicagosta Los Angelesiin kulkeva legendaarinen Route 66, joka on nimetty ”kansalliseksi historialliseksi tieksi” (national historic road).
Kansallispuistoaatteen ja luonnonsuojelun alkutaival ei ollut kuitenkaan helppo. Yhdysvalloissa oli vankka usko ihmisen ”tehtävään” alistaa luonto omaan palvelukseensa. Läheskään kaikki eivät vielä 1800-luvun loppupuolella voineet ymmärtää, miksi luontoa tulisi suojella ja säilyttää. Tämä kiista kulminoitui niin sanottujen protektionistien ja konservationistien väliseen näkemyseroon siitä, pitikö luontoa pelkästään säilyttää vai laajamittaisesti suojella.
Kaikkien ulottuvilla, mutta koskemattomina
Hyvin varhain nousi esiin myös kysymys siitä, keitä varten puistoja perustettiin. Oliko tarkoitus saada alueelle mahdollisimman paljon turisteja ja sitä kautta rahaa vai todella suojella luontoa? Riittikö, että kauniit maisemat ”säästettiin” jokaisen ihailtavaksi? Niinpä kansallispuistoista tuli eräänlainen kompromissi. Niiden luonnonnähtävyyksien tuli olla kaikkien ulottuvilla, mutta samalla säilyä koskemattomina.
Monet puistoista valjastettiin jo varhain massaturismin tarpeisiin. 1800-luvun lopulla Arizonan Grand Canyonin läheisyyteen vedettiin rautatie ja Yellowstonen pohjoisen portin äärelle rautatie toi turisteja jo 1880-luvulla, autot sallittiin vuonna 1915. Turismista saadut rahat varsinkin Yhdysvalloissa käytettiin - ja käytetään yhä - pääosin järjestelmän ylläpitämiseen.
Vuonna 1916 Yhdysvalloissa kuitenkin säädettiin kansallispuistolaki (national parks service act), joka loi pohjan nykyisen kaltaisen kansallispuistojärjestelmän synnylle. Vertailun vuoksi todettakoon, että Suomi sai ensimmäiset kansallispuistonsa vuonna 1938, tosin ensimmäiset luonnonsuojelualueet oli perustettu jo vuonna 1916.
Kansallispuistot ovat olleet myös monien presidenttien huomion kohteena, tosin eivät aina positiivisessa mielessä. Esimerkiksi presidentti Donald Trump oli valmis avaamaan laajoja erämaa- ja luonnonsuojelualueita öljyteollisuuden tarpeisiin Alaskassa. Toisaalta keväällä 2022 ilmestyi presidentti Barack Obaman tähdittämä televisiosarja maailman kansallispuistoista, jolla haetaan huomiota luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen. Nykyisin kansallispuistoissa pyritään ottamaan mahdollisimman hyvin huomioon kestävän kehityksen tarpeet.
Kansallispuistojen ja alkuperäiskansojen ristiriitainen suhde
Monilla intiaanikansoilla on hyvin ristiriitainen suhtautuminen kansallispuistoihin. Useat nykyisistä puistoista on perustettu intiaanien maille, joilta alkuperäiset asukkaat on siirretty pois. Jo vuosisadan ajan kansallispuistot ovat käyttäneet hyväkseen intiaaneja turismin tarpeisiin, mutta samalla heiltä on evätty perinteisten elinkeinojen harjoittaminen puistojen alueella. Lisäksi niiden sisällä on tärkeitä uskonnollisia paikkoja.
Käytännössä Pohjois-Amerikan alkuperäiskansat ja heidän perinteinen tietonsa on sivuutettu keskustelussa ympäristöstä ja sen suojelusta. Vasta viime vuosina heidän äänensä on tullut paremmin esiin ja heidän paikalliseen perinteiseen tietoon perustuva käsityksensä ympäristöstä on alettu ottaa vakavasti luonnonsuojeluun liittyvissä asioissa.
Yhä useammin intiaaneille on annettu oikeus harjoittaa perinteisiä uskonnollisia seremonioitaan kansallispuistojen alueella, ja joissakin tapauksissa intiaanit ovat järjestäneet itse opastuskierroksia puistojen alueella saaden näin paitsi oman äänensä kuuluville, myös osan turistien tuomista tuloista. Nykyisin monet kansat ovat myös mukana kansallispuistovirastojen ja muiden luonnonsuojelujärjestöjen toiminnassa.
Esimerkiksi Kalifornian rannikolla chumashit toimivat yhteistyössä NOAA:n, Yhdysvaltain liittovaltion sää- ja valtamerentutkimusorganisaation, kanssa Channel Island Marine Sanctuaryn suojelemisessa. Alueen toimintasuunnitelma pitää muun muassa sisällään laajasti chumashien perinteistä ekologista tietoa. Chumashit suunnittelevat myös omien merten suojelualueiden perustamista yhteistyössä muiden viranomaisten kanssa.
Aivan uuden ulottuvuuden tähän tuo se, että Yhdysvaltain sisäministerinä on vuodesta 2021 lähtien toiminut laguna pueblo Deb Haaland. Kansallispuistot kuuluvat hänen alaisuuteensa ja vuonna 2022 hän nimitti cauyse ja walla walla -kansoihin kuuluvan Charles “Chuck” F. Sams III:n kansallispuistoviraston johtoon. Tämän toivotaan kehittävän kansallispuistojen ja alkuperäiskansojen välisiä suhteita lähitulevaisuudessa.
Osa kansallista identiteettiä
Kansallispuistoista on Yhdysvalloissa tullut merkittävä osa kansallista identiteettiä. Alusta asti niiden tehtävä oli ”pönkittää” kansallista itsetuntoa, ja jokaisen kansalaisen tai perheen oikeus - melkeinpä velvollisuus – on vierailla ainakin jossakin suurimmista puistoista. Niiden jylhät maisemat kertovat omaa tarinaansa amerikkalaisesta unelmasta ja kutsumuskohtalosta, jonka mukaan etenkin yhdysvaltalaisten tehtävä oli ottaa haltuunsa ja sivistää erämaat. Luonnon asettamista esteistä huolimatta tässä onnistuttiin, minkä jälkeen jäljelle jääneet erämaat voitiin ”pyhittää” luonnonsuojelulle ja eräänlaiseksi testamentiksi tuleville polville.
Kaikesta huolimatta on uskomatonta, miten erinomaisesti Pohjois-Amerikassa on onnistuttu luontoa myös säilyttämään ja suojelemaan. Kansallispuistojärjestelmän kautta miljoonia hehtaareja maata on säilynyt lähes koskemattomana erämaana, johon ihmisellä ei juuri ole asiaa.
Sielläkin, missä miljoonat turistit vaeltavat vuosittain, on onnistuttu löytämään jonkinlainen tasapaino luonnonsuojelun ja turismin välille. Pohjois-Amerikasta kansallispuistoaate on levinnyt kaikkialle maailmaan, mikä mahdollistaa meille jokaiselle henkeäsalpaavia kokemuksia Alaskan Denalin rinteiltä Borneon viidakoihin tai Pallastunturin hiihtoladuille. Kansallispuistot ovat olleet erinomainen keksintö tai kuten Yhdysvalloissa joskus sanotaan: ”America’s Best Idea”.
***
Rani-Henrik Andersson toimi Pohjois-Amerikan tutkimuksen yliopistonlehtorina Helsingin yliopistossa. Hän on kirjoittanut kirjan Pohjois-Amerikan kansallispuistot (2014) yhdessä Markku Henrikssonin ja Mikko Saikun kanssa sekä lukuisia kirjoja Pohjois-Amerikan alkuperäiskansoista.