Syyskuussa Suomen Yhdysvaltain-suurlähettiläänä Washington D.C.:ssä aloittaneen Mikko Hautalan mukaan Suomen ja Yhdysvaltain suhteet ovat monipuoliset ja erittäin hyvässä kunnossa. Hän toteaa presidentti Bidenin linjauksien tuovan suhteisiin uusia mahdollisuuksia tiiviimmän ilmasto- ja ympäristöyhteistyön tiimoilla.
- Suomen ja Yhdysvaltain välinen kaupan elpyminen pitäisi saada tänä vuonna vähintäänkin käynnistymään ja siitä kunnon kasvu-uralle. Suurlähettilään tehtävänä on viedä suhteiden kaikkia osa-alueita eteenpäin Suomen intressien pohjalta, sanoo suurlähettiläs Mikko Hautala.
Millaista on ollut aloittaa suurlähettiläänä Suomen edustustossa Washington D.C.:ssä ehkä hieman epätavallisena aikana, keskellä koronaa ja Yhdysvaltain presidentinvaaleja?
- Kyllä koronapandemia on vaikuttanut voimakkaasti aivan kaikkeen, niin työhön kuin perheen elämiseen ja olemiseenkin. Diplomaatille tärkeiden tapaamisten järjestely on ollut normaalia selvästi hankalampaa ja hidasta, mutta ei onneksi sentään mahdotonta. Mitään isompia tilaisuuksia ei ole ollut. Varotoimet ovat heijastuneet koko suurlähetystön työhön, sillä vain osa henkilöstöä on samaan aikaan toimistolla.
- Vapaa-ajanviettotapoja ja matkustamista pandemia on myös rajoittanut voimakkaasti. Onneksi poikani ovat voineet käydä koulua fyysisesti, mikä on ollut välttämätöntä, jotta he oppisivat englantia. Tähyämme kuitenkin tulevaan ja odotamme, että tämän vuoden aikana tilanne paranee. Presidentinvaalien seuraaminen teetti työtä, mutta se toimi samalla hyvänä sisäänajona maan politiikan asetelmiin, kertoo Hautala ensimmäisistä kuukausistaan Washington D.C.:ssä.
Minkälaisia tavoitteita Suomella on Bidenin hallinnon kanssa?
- Suomen ja Yhdysvaltain suhteet ovat monipuoliset ja erittäin hyvässä kunnossa. Pyörää ei tarvitsekaan keksiä uudelleen. Yhdysvallat on Suomelle erittäin tärkeä kumppani niin turvallisuudessa, kaupassa ja taloudessa sekä teknologiassa ja tieteessä. Monia tärkeitä hankkeita pyritäänkin nyt jatkamaan ja viemään tehokkaasti eteenpäin. Presidentti Bidenin linjaukset tuovat suhteisiin kuitenkin uusia mahdollisuuksia, kuten tiiviimpi ympäristö- ja ilmastoyhteistyö. Yhdysvallat panostaa myös arktiseen politiikkaan ja osaamiseen, joka on Suomen leipälaji. Toivon, että löydämme myös biotaloudesta, johon esimerkiksi nykyaikainen metsäteollisuus lukeutuu, uutta yhteistyötä välillemme.
Entä missä ovat Suomen diplomatian painotukset Yhdysvalloissa seuraavan 4 vuoden aikana?
- Ei niissä tapahdu isoja muutoksia. Turvallisuus on aina keskiössä ja puolustusyhteistyö tärkeää. Sitä viedään eteenpäin. Kauppa ja investoinnit tulisi saada elpymään. Teknologiaan ja tutkimukseen liittyvä yhteistyö on nousemassa entistä tärkeämmäksi ja tähän panostamme voimakkaasti.
- Tulemme lähivuodet painottamaan myös osavaltioiden kanssa tehtävän yhteistyön kasvattamista. Tällä hetkellä meillä on erityinen sopimussuhde Michiganin ja Mainen kanssa. Lisää kumppanuuksia koetetaan tänä vuonna saada auki. Tämä on kasvava työsarka ja tärkeä mahdollisuus muun muassa suomalaisille yrityksille.
Mitkä ovat tähän mennessä ikimuistoisimmat kokemuksesi suurlähettiläänä?
- Ensimmäinen hyvin mieleen jäänyt tilaisuus oli valtuuskirjeen jättö presidentti Trumpille syyskuussa. Kävin vaimoni Helin kanssa saman päivän aikana Oval Officessa vieläpä toistamiseen museoyhteistyöhön liittyvän kiitostilaisuuden merkeissä ja Trumpkin kiinnitti tähän harvinaiseen yhteensattumaan huomiota.
- Toinen ikimuistoinen kokemus oli presidentti Bidenin virkaanastujaistilaisuus tammikuussa 2021. Pandemian ja turvatoimien vuoksi järjestelyt olivat hyvin poikkeukselliset. Taustalla kaikkien mielissä kummitteli parlamenttirakennus Capitolin valtaus tasan kaksi viikkoa aiemmin. Oli helposti aistittavissa, miten vakavaa ja tärkeää hetkeä Yhdysvaltain historian kannalta eletään.
Diplomatia on pitkän matkan juoksu
Hautala sanoo diplomatian monipuolistuneen, nykyään viestintä ja maakuvatyö ovat merkittävässä roolissa ja esimerkiksi teknologiakysymykset painottuvat voimakkaasti. Internet ja etäyhteydet eivät kuitenkaan koskaan korvaa diplomaatin työtä hänen mukaansa, koska kyse on ihmistyöstä.
Miten korona on vaikuttanut diplomatian tekemiseen?
- Diplomatia on valtioiden välisen kanssakäymisen muoto, joka on yhtä vanha kuin järjestäytyneet ja toistensa kanssa tekemisissä olevat valtiotkin. Ei se ole minnekään poistumassa. Korona-aikana monet diplomatian toimintatavat – kuten kokoukset ja tapaamiset – vaikeutuvat, mutta eivät nekään häviä ja osa korvautuu etäyhteyksillä. Pandemia luo samalla tarvetta diplomatialle, koska monista toimista on edullista sopia yhdessä tai ainakin koordinoida niitä toisten kanssa.
- Diplomatia reagoi ja toimii tarvittaessa nopeasti, mutta kyseessä on pohjimmiltaan pitkän matkan juoksu. Diplomatia mahdollistaa ja luo yhteyksiä sekä auttaa etsimään ratkaisuja eri maiden keskinäisiin kysymyksiin.
Mitä Suomi voisi mielestäsi oppia Yhdysvalloilta? Entä Yhdysvallat Suomelta?
- Opittavaa varmasti on puolin ja toisin. Neuvojen antamisessa olen aika pidättyväinen, ellei toinen osapuoli niitä itse pyydä. Oman maan kokemuksella voi helposti tulla ajatelleeksi, että asemamaan kannattaisi tämä tai tuo asia hoitaa samoin kuin me. Mutta kun asiaan perehtyy syvällisemmin, toisen osapuolen toimintatavalla on oma historiallinen, kulttuurinen, taloudellinen ja poliittinen taustansa.
- Oppia onkin vaikea siirtää ainakaan kovin mekaanisesti kansalta toiselle. Minusta riittää pitkälle, kun koettaa ymmärtää toisen maan toimintatapoja ja niiden syitä. Se auttaa vähintäänkin näkemään omat toimintatavat verrannollisesti ja suhteuttamaan niitä muiden toimintaan ja ehkä löytämään parannettavaa. Jos sulkee mielensä ja ajattelee, että oma porukka on paras ja täydellinen, niin silloin monet hyvät vinkit jäävät saamatta. Voi juuttua paikalleen niin, ettei sitä itse edes huomaa.
Kansalaisdiplomatiaa parhaimmillaan
Suurlähettiläs Hautalan mukaan jonkinlainen kansainvälinen osaaminen tai toimintakyky on nykyään monissa ammateissa itsestäänselvyys ja ulkomailla työskentely tai opiskelu on paras tapa kasvattaa tarvittavia kykyä. Se on monelle käänteentekevä kokemus, joka avaa uusia puolia niin maailmasta kuin omasta itsestä.
- Korostan kansainvälistymisen ohella voimakkaasti myös oman maan eli Suomen tuntemusta ja arvostusta. Koen, että suomalaisen on hyvä toimia kansainvälisissä yhteyksissä nimenomaan suomalaisena. Se ei tarkoita toisten tapojen tai kulttuurien väheksymistä, päinvastoin, mutta kuitenkin arvon antamista omalle taustalle, historialle ja kokemukselle eli suomalaisuudelle. Menestys kansainvälisesti vaatii tiettyä itsetuntoa ja omien lähtökohtien kunnioittamista. On itse hyvä olla jotakin ja edustaa jotakin. Kopiointi ja imitointi eivät ole kovin kestävä lähtökohta.
Voiko Suomi-Amerikka yhdistyksen kaltaisen ystävyysseuran ruohonjuuritason vapaaehtoistoiminta tukea diplomatiaa?
- Kyllä voi. Tällainen kansalaisdiplomatia luo maidenkin välisiin suhteisiin eräänlaista perustaa ja synnyttää monenlaisia yhteyksiä Suomen ja Yhdysvaltain kansalaisten välille, jotka ovat tärkeä osa suhteiden kokonaisuutta. Ystävyystoiminnasta voi poikia monenlaisia hankkeita kulttuurista talouteen. Uskon sen olevan suomalaiselle osallistujalle tavallaan myös hyvää yleissivistyksen hankkimista, sillä se opettaa arvioimaan maailman asioita ja oppimaan näkemästään.
Mikä on oma Yhdysvallat-taustasi?
- Yliopistossa opiskelin jonkin verran Yhdysvaltain historiaa ja politiikkaa. Diplomaattiuralla olen seurannut maan kehitystä koko ajan. Omaankin sukuni historiaan kuuluu siirtolaisuutta Yhdysvaltoihin, vaimoni puolella sukuyhteydet tänne ovat ihan elävät ja elvytämme ne ihan oikeiksi tapaamisiksi heti kun pandemiatilanne sen sallii. Työni puolesta olen matkustanut tänne eri otteisiin ja teimmepä vaimoni Helin kanssa myös häämatkamme tänne Yhdysvaltoihin, kertoo suurlähettiläs Mikko Hautala.
Artikkeli on julkaistu SAM Magazine 1/2021 helmikuussa 2021.
Lue myös Suurlähettiläs Hautalan vinkit diplomaattiuraa pohtivalle.