Työn päivää, Labor Dayta, vietetään Yhdysvalloissa joka vuosi syyskuun ensimmäisenä maanantaina. Päivä kunnioittaa amerikkalaisten työntekijöiden panosta ja saavutuksia. Työväenliike loi sen 1800-luvun lopulla, ja siitä tuli liittovaltion juhlapäivä vuonna 1894.
Kansallista vapaapäivää juhlitaan eri puolilla Yhdysvaltoja piknikein, paraatein, grillijuhlin, ilotulitusnäytöksin ja urheilutapahtumin. Labor Day-viikonloppu symboloi monille amerikkalaisille, erityisesti lapsille ja nuorille aikuisille, se merkitsee kesän päättymistä ja paluuta koulun penkille.
Juuret työväenliikkeessä
Labor Dayn juuret ovat lähes 140 vuotta vaikuttaneessa työväenliikkeessä ja sen pyrkimyksissä parantaa työoloja Yhdysvalloissa. Teollisen vallankumouksen myötä työvoiman ja ammattiliittojen tarve kasvoi. Eri puolilla maailmaa vahvistui 1800-luvun jälkipuoliskolla niin sanotut ”kahdeksan tunnin liikkeet”, jotka ajoivat työpäivän lyhentämistä kymmenestä tunnista kahdeksaan tuntiin.
Yksi Yhdysvaltojen ensimmäisistä ammattiliitoista, American Federation of Labour, kutsui ensimmäisessä kokouksessaan työläiset yleislakkoon kahdeksantuntisen työpäivän vaatimiseksi Chicagossa 1. toukokuuta 1886. Tapahtuma huipentui nykyään Haymarketin tapauksena tunnettuun veriseen tapahtumaan.
*Oregon oli ensimmäinen osavaltio, joka hyväksyi Labor Dayn lakisääteiseksi vapaapäiväksi vuonna 1887.
*Presidentti Grover Cleveland teki siitä liittovaltion juhlapäivän vuonna 1894.
Miksei Labor Dayta juhlita toukokuussa?
Juhlapäivä asetettiin syyskuun ensimmäiselle maanantaille, koska sitä pidettiin poliittisesti neutraalimpana ajankohtana kuin toukokuun 1. päivää, joka tunnetaan kansainvälisesti työläisten päivänä, vappuna.
Toinen syy oli lisätä kansallinen vapaapäivä heinäkuussa vietettävän 4th of Julyn ja marraskuun kiitospäivän (Thanksgiving) väliin katkaisemaan pitkää syksyä.